Tuesday, February 26, 2008

langa Campidoglio


Merita sa urci toate treptele alea...cand ajungi acolo sus, poti rasufla linistit si nici macar nu simti oboseala...privelistea Romei iti clateste ochii.

Forumul lui Nerva sau Forumul Transitorium


Forumul lui Nerva sau Forum Transitorium

Partea rămasă din Forumul lui Nerva
Domiţian a decis să unească complexele precedente şi în zona neregulată rămasă liberă între Templul Păcii, Forumul lui Caesar şi al lui Augustus în anul 98 a ridicat o altă piaţă monumentală care le lega pe toate între ele.
Spaţiul limitat, ocupat în parte de către Forumul lui Augustus şi de strada Argiletum, l-a costrâns să construiască portice laterale ca şi simple decoraţiuni ale zidurilor înconjurătoare. Templul, dedicat zeiţei
Minerva (protectoarea sa) a fost ridicat în exteriorul esedrei Forumului lui Augustus, iar spaţiul rămas a fost folosit pentru o intrare monumentală (Porticus Absidata) pentru toate forumurile.
Moartea lui
Domiţian datorită unei conspiraţii a făcut ca complexul, acum aproape terminat, să fie inaugurat de succesorul său Nerva de la care a luat numele de Forumul lui Nerva.Mai este cunoscut şi ca Forum Transitorium, din cauza funcţiei de pasaj de trecere pe care o avea.

Italia


Istoria Italiei este probabil cea mai importantă în privinţa dezvoltării culturale şi a dezvoltării sociale din mediterană. Ţara a fost o gazdă pentru importante activităţi în timpurile preistorice, şi de aceea săpături arheologice pot fi găsite în multe regiuni: Lazio şi Toscana, Umbria şi Basilicata. După Magna Graecia, Civilizaţia etruscă şi Imperiul Roman care a venit să domine acestă parte a lumii, au urmat Evul Mediu Umanismul şi Renaşterea, care au ajutat mai apoi la formarea filozofiei şi artei europene. Oraşul Roma conţine unele dintre cele mai importante exemple de Baroc

Citta di Vaticano


Un loc aparte, la propriu şi la figurat, ocupă Citta di Vaticano, enclavă teritorială, administrativă şi politică constituind statul Vatican. Basilica San Pietro, Capella Sixtină (pictată de Michelangelo), grădinile şi faimoasa bibliotecă reprezintă tot atîtea puncte de atracţie ale reşedinţei papale.

Domus Aurea


Domus Aurea a fost construita pe rovinele ramase dupa teribilul incendiu din anul 64 d.H., care a distrus in mare parte Roma in timpul imparatului Nero. Fastuoasa rezidenta a imparatului ocupa tot centrul Romei. Pentru costructia ei au fost demolate multe case si edificii publice. Ocupa o supratafa de aproape 80 de hectare, cuprinzand Palatino, Esquilino, Oppio si Celio, un lac mare si numeroase edificii, toate de mari dimensiuni.La moartea lui Nero, succesorii sai, dorind sa se elibereze de o mostenire atat de incomoda si nepopulara, au restituit publicului toata zona ocupata de gigantica rezidenta imperiala. Au fost distruse constructiile Palatinului si cele din valea cuprinsa intre Oppio si Celio si s-a inceput construirea Colosseumului in spatiul ocupat in precedenta de lac (stagnum Neronis). Edificiul dealului Oppio a rezistat procesului de urbanizare pana in anul 104 d.C., cand au inceput lucrarile pentru realizarea Bailor publice ale lui Traian (Terme di Traiano).Interesul pentru Domus Aurea a renascut cazual la sfarsitul secolului al V-lea datorita curiozitatii pasionatilor de antichitate care au inceput sa copieze o serie din motivele decorative. Artisti faimosi, ca si Rffaello, Pinturicchio, Ghirlandaio s-au inspirat din picturile si sculpturile neroniane pentru a decora edificiile Vaticanului, Castelul Sant'Angelo, Vila Madama. In 1506, scavand una dintre zonele viticole alle dealului Oppio, s-a descoperit grupul Laocoonte, una dintre operele de sculptura cele mai faimoase ale antichitatii.

Colosseo


Initiativa construirii Colosseumului a avut-o imparatul Nero ca urmare a influentei majore pe care o aveau in acele timpuri luptele de gladiatori. Astfel s-a gandit sa realizeze o arena imensa pentru aceste spectacole publice. Termenul de Colosseum provine de la statuia colosala - de 36 de metri - care il reprezenta pe Nero in chip de zeu al soarelui, odinioara amplasata langa amfiteatru, demolata ulterior. Nu numai statuia, dar si amfiteatrul era o priveliste grandioasa.Colosseumul ramane cea mai vestita si mai mare arena construita vreodata de catre romani. In forma de elipsa, cu axa mare de 186 metri, axa mica de 150 metri, avea un perimetru de 520 metri si o inaltime de 55 metri, oferind locuri pentru aproximativ 50000 spectatori. Fundatia pe care a fost construit avea 12 metri grosime. O astfel de constructie, chiar pentru neintrecutii constructori romani, a reprezentat o adevarata provocare. A necesitat zeci de mii de tone de marmura (adusa din apropiera Romei, din Tivoli) si aproape 300 tone de fier pentru a lega blocurile unul de celalalt. Ca si un precedent la materialele prefabricate moderne, multe dintre partile componente ale Colloseumului au fost construite in alta parte si aduse la locul construirii arenei pentru asamblare. Aceasta metoda a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea edificiului in numai 7 ani.

Piazza di Spagna


Cea mai buna vedere a Pietei Spania se poate avea pornind de pe Via del Corso si intrand pe Via Condotti. Acesta este unicul acces ce permite vederea globala a pietei in prim plan.Piata a primit numele de Spagna in secolul al XVII-lea cand Ambasadorul Sapaniei si-a fixat rezidenta in Palatul Spagna. Este una dintre cele mai frumoase piete ale Romei, care cu scarile sale faimoase constituie un punct major de interes turistic al Romei, multumita popularitatii sale ca punct de intalnire si a pozitiei sale in inima unei zone renumite pentru shopping a Romei.Scarile au luat nastere in idea de a uni Piazza di Spagna cu biserica Trinita dei Monti, de proprietate franceza. Propunearea construirii lor a apartinut Ambasadorului Frantei, Etienne Gueffier. Lucrarile s-au desfazutat intre anii 1723 si 1726 de catre De Sanctis in acord cu proiectele lui De Specchi, si evidentiaza stilul baroc. Urcand scarile se ajunge la o terasa ce ofera o vedere magnifica a orasului.

Foro Romano


Compexul monumental cuprinde pe langa Muzeul Fori Imperiali, ce se afla in mijlocul Pietelor lui Traian, cateva zone arheologice in aer liber ce cuprind la randul lor atat sapaturile efectuate in anii '30 cat si cele noi, abia terminate. Numele de Pietele lui Traian (Mercati di Traiano) cu care complexul se remarca, este modern si nu se cunoaste numele sau antic si nici functionalitatea originara.Expozitia materialelor in muzeu a fost impartita pe diverse niveluri si sectiuni pentru fiecare dintre foruri: Foro di Cesare, Foro di Augusto, Tempio della Pace, Foro di Nerva si Foro di Traiano.

Il Campidoglio


Configurazione fisica ed epoca romana.
La Piazza del Campidoglio si trova in cima al colle del Campidoglio a Roma.
La piazza fu progettata da
Michelangelo Buonarroti che la disegnò in tutti i particolari, pavimentazione compresa. La piazza ha anche una particolare pianta, visto che Michelangelo costruì i palazzi in modo da creare una prospettiva.
Superba, fascinanta si multa arta....

Roma cu adevarat

Intr-adevar, Roma trebuie vazuta macar o data in viata! Se spune ca daca ai vazut Napoli poti muri fericit, dar Italia nu inseamna numai Napoli, Florenta, Genova, Milano, Brescia, Padova, Venetia, Tivoli, Capri, Pompei, Calabria, Palermo ori Roma! Italia constituie unul din cele mai mari si interesante muzee in aer liber. Roma e unul dintre ele mult incercat de istorie si, ca un facut, dat fiind blestemul luptei impotriva crestinilor, e atat de crestinata incat urmele lui Hristos se afla peste tot! O data - pentru ca toate drumurile duc la Roma – dar si pentru motivul ca originea noastra vine si din seva romana. Limba noastra, numele tarii - Romania - , romanii, sunt Trinitatea noastra latina! Dar mai ales Roma trebuie vazuta pentru incarcatura culturala pe care ti-o da cu prisosinta ca semn al trecerii cu folos prin viata.
Ganduri de la capatul unei lumi cu o civilizatie de 5 ori milenara - dupa ce am vazut cu adevarat Roma – realizez cat de coplesitoare e civilizatia europeana - singura ce s-a inaltat ca un Hristos si a renascut, de fiecare data superioara, moderna - semn al trecerii omenirii de la inferior la superior, de la conventional la neconventional, de la particular la global, de la natiune la super-natiune, cea a Uniunii Europene spre un al III-lea Mileniu.

Peste tot pe unde te invarti in Italia, si in cazul meu in Roma, intalnesti istorie la orice colt de strada, si e atat de vizibila pentru ca ei stiu cum s-o faca atractiva si placuta, in comparatie cu altii...si placerea de a te plimba si a pasi pe niste pietre cubice de sute de ani, te impresioneaza, si realizezi ca esti atat de nesemnificant in fata chestiilor astea, incat ajungi sa te intrebi "eu ce caut aici?". Imensitatea asta de monument din spatele meu se numeste Emanuelle Vittorio Secondo, si pentru italieni reprezinta foarte mult....noi avem oare ceva de grandoarea asta de care sa fim mandrii?...cu siguranta, insa nu stiu cum sa facem cunoscut lumii ce avem si noi, din pacate.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi a fost construita de arhitectul Salvi in 1735 si terminata in 1762. Aceasta fantana este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice - creaturi acvatice de marmura, dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine, numit asa deoarece, conform legendei, o fecioara le-a aratat sursa de apa unor soldati insetati. Povestea e sculptata in dreapta lui Oceanus. Se spune ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma si ca dorintele puse la aruncarea banutului se indeplinesc.
Mie mi-a fost dovedita chestia asta de multe ori...si m-am intors de fiecare data acolo, si de obicei e primul obiectiv spre care ma indrept cand aterizez la Roma, si mereu imi face placere, sa vad ca exista un loc linistit, cu apa, asa cum imi place mie, ca acasa, unde se aud doar pescarusi, in comparatie cu toata nebunia Romei...si sentimentul asta il am mereu cand pasesc in piazzeta asta. Incercati si voi !

Italia....again


Ce bine e sa stai, si tot sa stai, doar sa zambesti in poze, doar sa te plimbi prin Roma, fara sa fii stresat de timp, ca nu apuci sa faci aia sau cealalta, sa nu te frece nimeni la cap....toate astea iti dau o senzatie de bine si iar de bine si de nepasare, pentru ca esti liber sa faci ce vrei.
Plimbati-va prin lume, aveti ce sa vedeti, aveti ce sa invatati...si scapati de rutina zilnica si mizeria in care traim.
Nu spun neaparat sa alegeti Italia, insa merita vazuta printre alte tari.

Friday, February 22, 2008

Si totusi toti murim...


Toti murim intr-un final...de ce murim?...ca sa renastem in alt loc, sa ne cunoastem mai bine acolo. Cand se va intampla asta?!...who knows? maybe today or tomorrow...cand ne vine randul, ca suntem asezati "la coada cu totii"...nimeni nu scapa si nimeni nu poate nicicum iesi din rand. Si-s oameni carora le e teama...oare de ce?...se intorc de unde au venit, sunt multi, marea majoritate dintre oameni, care plang atunci cand pierd pe cineva drag, cred ca plang din egoism, deoarece stiu ca in "alt loc" e mult mai bine, decat ne e noua, la restu', aici pe pamant...pana si aici intalnim egoismul. Si simtim cum ne ducem incet - incet, de multe ori fara sa putem misca un deget pentru a reveni, de multe ori suntem luati prin surprindere, nici n-avem timp sa intrebam "e randul meu?", si plecam si lasam aici oameni dragi, care sigur vor merge inainte, pentru ca nu au incotro, insa noi, aceia care "plecam", ne ducem putin mai departe, doar cu fizicul, restul ramane prezent pe vecie, in special in cazul celor care au stiut sa lase o urma de "personal" in viata lor...... si din "alt loc" ne asculta, ne privesc, ne indruma, ne ajuta si continua sa ne iubeasca.
Locul acela e plin de oameni, care au facut parte din vietile noatre la un moment dat, oameni pe care i-am admirat si respectat, si-s toti la un loc...insa pana a ajunge acolo si a ne cunoaste, mai bine ne bucuram de ce avem acum, aici, azi...mai avem de asteptat putin, sa nu ne grabim sa "plecam" si sa lasam durere si lacrimi in urma.... ( post....in memoria cuiva foarte drag - Andrei)

Saturday, February 16, 2008

I don't want to miss a thing !

Mereu imi zic : I don't want to miss a thing "...si intotdeauna a fost asa, poate e vorba de incapatanare sau orgoliu, nu stiu si nici nu ma intereseaza...
Acum sper ca "lumea" ma va putea ierta pentru simplu fapt, ca te iubesc....nici asta nu am pierdut...si am invatat sa lupt pentru ceea ce vreau cu adevarat si am obtinut. E greu, dar merita, in ceea ce ma priveste pe mine. Si pot sta treaza atunci cand dormi, sa te privesc si atat. Si te pot asculta atunci cand vrei sa vorbesti cu cineva si aici sunt mereu, asa cum intotdeauna am fost cand ai avut nevoie...si pentru toate astea, stiu ca voi primi "iertare". Si inchid ochii si vad...ce vad?!...destul de multe chestii, dar nu vreau sa adorm ca sa nu pierd ceva...si timpul trece si simtirile sunt mai intense si ceea ce e cel mai misto e ca putem ramane cu multe lucruri si intamplari faine...ele ne vor fii trecutul si prezentul de atunci. Si lumea va zice, ok...si lumea va spune, ce bine, si noi vom vedea ca nu am pierdut nimic de fapt, ba chiar am castigat mult mai multe decat ne-am fi imaginat, chiar daca mereu ne ascundeam de adevar, chiar daca ignoram un sentiment, chiar daca spuneam ca nu-i corect, chiar daca nu am putut da mai mult...insa am fost noi si atat, si pe viitor tot noi vom ramane, cu bune si rele, cu incertitudini si convingeri, cu regrete si cu zambet...si "lumea ne va ierta pentru ca nu am vrut sa pierdem - a thing - din tot ce a fost !"